Çin'in Lufeng bölgesinde 190 milyon yıllık doğal dinazor embriyoları bulundu. Uzmanlar bulunan embriyoların dinazorların gelişimine ışık tutacağını söylüyor.
Arkeologlar Çin'de sekiz metre uzunluğa kadar büyüyen uzun boyunlu dinzaor da denilen Lufengosauruslara ait yumurta kabukları ve kemikler fosilleri buldu. Bulunan 20 kadar fosilin içinde henüz yumurtadan çıkmamış dinazor embriyounun da bulunduğu belirtildi. Nature dergisinde yayımlanan çalışmada ilk kez bir yumurta içinde dinazorların nasıl büyüdüğü, geliştiği ve içinde nasıl hareket ettiğine dair bilgilere ulaşacak veriler elde edildiği belirtildi.
Analizlere göre dinazorlar bugünkü sürüngenlere göre yumurta içinde çok daha hızlı gelişiyordu. Büyük olasılıkla bu sayede yırtıcı hayvanların dinazoru yumurtadan çıkmadan önce yeme riski azalıyordu.
Yumurta içinde hızlı gelişme dinazorların yumurtadan çıktıktan sonra neden kocaman hale geldiğini de açıklayabilir.
Fosilleri analiz eden Toronto Üniversitesi'nden palaentolog Dr. Ronert Reisz normalde vücut fosillerinde tahrip olan kemiğin içinde bulunan ana bir maddeye dair kanıtlar elde ettiklerini söyledi.
Dr. Reisz "Dinazorların yaşamı ile ilgili yeni bir pencere açıyoruz. Bu embriyo halinde bulunan ilk fosil. İlkel hayvanların kemikleri fosilleşme sürecinde taşa dönüşür. Yani embriyoda proten kalıntısı bulmak gerçekten olağanüstü. Eğer kollajeni çıkarabilirsek daha sonraki çalışmalarda yaşayan organizmalardadaki kollajenlerle karşılaştırabiliriz. Karşılaştırma evrim süreci hakkında bize ömemli bilgi verebilir" dedi.
Çinli arkeologlar yumurta fosili kalıntılarını Çin'in Lufeng bölgesinde buldu. Bütün yumurtalar kırılmış ve içinde gelişmekte olan dinazor kemikleri bulundu.
Bilim insanlarına göre dinazorlar iki ay içinde yumurtadan çıkıyor. Örneğin tavuklarda bu 21 gün, timsahlarda ise 105 gün alıyor. Dünyada yaşayan en büyük kertenkele olan Komodo ejderhalarının yumurta içinde bekleme süresi ise 8 ay.
Yorum Gönder